Goto main content

Twee jaar noodhulp in Oekraïne

Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie
Oekraïne

Handicap International biedt met haar goed uitgebouwde team onder meer revalidatiezorg en psychologische ondersteuning en speelt een belangrijke rol in de verdeling van hulpgoederen.

 Irena Strelets, psycholoog bij Handicap International, leidt een stressbestendigheidstraining voor zorgverleners in het kinderziekenhuis van Dnipropetrovsk. Oktober 2023.

Irena Strelets, psycholoog bij Handicap International, leidt een stressbestendigheidstraining voor zorgverleners in het kinderziekenhuis van Dnipropetrovsk. Oktober 2023. | © T. Nicholson / HI

Twee jaar na de inval van Rusland lijkt het oorlogsfront in Oekraïne minder en minder te bewegen. Toch blijven heel wat regio's, vooral in het oosten van het land, onderhevig aan gewapend geweld. In totaal hebben maar liefst 14,6 miljoen mensen nood aan humanitaire hulp. Het zijn in de eerste plaats kwetsbare mensen, zoals personen met een handicap, die amper toegang hebben tot basisdiensten, terwijl de nood voor gezondheidszorg en bescherming enorm is.

Zowel het land zelf als haar inwoners zijn getekend door twee jaar van hevige gevechten en bombardementen. De civiele infrastructuur heeft in heel wat delen van Oekraïne zware schade opgelopen. Toegang to elektriciteit, telecommunicatie, eten, water, verwarming en medische zorg is op heel wat plaatsen zeer beperkt. Daarnaast heeft zo’n 10 miljoen mensen nood aan psychologische hulp in een oorlog die maar niet lijkt te eindigen. Handicap International is al sinds febuari 2022 actief met noodhulpactiviteiten en heeft ondertussen een kantoor in zes verschillende steden: naast hoofdstad Kiev, gaat het over de Oostelijke steden Kharkiv, Poltava en Dnipro, de Zuidelijke stad Mykolaiev, en de stad Lviv in het westen van het land. De organisatie focust op gezondheidszorg, de verdeling van noodhulpgoederen, inclusieve noodhulp en sensibilisering rond het gevaar van explosieven.

Revalidatiezorg en psychologische hulp

In opvangplaatsen, weeshuizen, gezondheidscentra, maar ook in 9 ziekenhuizen in Lviv, Kharkiv en Dnipro biedt Handicap International revalidatiezorg aan gewonde personen, personen met een handicap en ontheemden die geen toegang hebben tot revalidatiezorg. Er worden ook trainingen gegeven aan gezondheidswerkers op plaatsen waar gespecialiseerde hulp wordt geboden, zoals brandwondencentra en in centra die nazorg bieden bij amputaties. De capaciteit van verschillende ziekenhuizen wordt versterkt om het hoge aantal gewonden te kunnen helpen.

Daarnaast biedt Handicap International ook psychologische steun aan personen die het meest worden getroffen door de oorlog (families, ouderen en ontheemden). Via groepsgesprekken wordt hen weer een toekomstperspectief geboden, zelfs al is een einde van het conflict in Oekraïne nog niet in zicht. Dit gebeurt voornamelijk in opvangcentra in Dnipro, Poltova en Kharkiv, in het oosten van het land.

Hulpgoederen

Handicap International ondersteunt de werking van opvangcentra via de voorziening van basisgoederen als lakens, zeep en hygiëne-artikelen. Daarnaast worden kinderen, ouderen en personen met een handicap persoonlijk bijgestaan in hun noden. Er wordt ook financiële steun gegeven voor de aankoop van andere basisproducten.

Handicap International heeft een goed uitgebouwd logistiek netwerk en ondersteunt andere humanitaire hulporganisaties met de opslag en het transport van hulpgoederen. De organisatie focust vooral op temperatuurgeregeld transport voor medisch materiaal en transport naar gebieden die zeer dicht bij de frontlinie liggen.

Gevaren van niet-ontplofte explosieven

Ontheemde families die terug naar hun woonplaats keren, lopen een hoog risico om bombardementen en beschietingen mee te maken. Daarnaast vormen niet-ontplofte explosieven van vorige aanvallen een reëel gevaar. Om de bevolking zoveel mogelijk te beschermen organiseert Handicap International bewustmakingssessies zodat deze personen zichzelf beter kunnen beschermen tegen de gevaren van het conflict. De organisatie geeft ook sessies rond de gevaren van niet-ontplofte explosieven aan humanitaire hulpverleners en vrijwilligers in Chernivtsi, Vinnytsia, Poltaba, Dnipro en Kharkiv in Oost-Oekraïne.

Daarnaast geeft Handicap International ook trainingen aan andere humanitaire hulporganisaties rond inclusieve hulpverlening. In crisissituaties als deze worden kwetsbare personen zoals mensen met een handicap en ouderen nog al te vaak in de steek gelaten en blijven ze vaak achter zonder enige toegang tot humanitaire hulp.

Ondersteuning in Duitsland

Niet alleen in Oekraïne zelf wordt hulp geboden. In Duitsland worden personen met een handicap die het conflict zijn ontvlucht bijgestaan met online informatiesessies. Via deze sessies wordt hen uitgelegd hoe ze toegang kunnen krijgen tot de juiste medische zorg en wordt het Duitse systeem ter ondersteuning van personen met een handicap uitgelegd. Via een telefonische hulplijn kunnen deze personen terecht met urgente problemen.

Enkele cijfers (sinds februari 2022):

  • Er werden bijna 16.000 revalidatiesessies gegeven
  • 540 gezondheidswerkers kregen een training rond fysieke revalidatiezorg en psychologische hulpverlening
  • 6.700 personen kregen psychologische ondersteuning
  • 11.700 hygiënekits werden verdeeld onder ontheemden en andere kwetsbare personen
  • Er werden 3.200 bewustmakingssessies rond de gevaren van niet-ontplofte explosieven georganiseerd
Gepubliceerd op: 21 februari 2024

Meer over dit onderwerp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar
© HI
Noodhulp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar

Nu de oorlog in Gaza zijn zevende maand ingaat, maakt Handicap International zich grote zorgen over de veiligheid van duizenden families die mogelijk gedwongen worden ontheemd van Rafah naar Khan Younis en andere gebieden in de Gazastrook. 

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden
© HI
Mensenrechten Mijnen en andere wapens Preventie

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden

Tijdens een conferentie in Oslo kwamen verschillende landen bijeen om de uitvoering van de politieke verklaring tegen het bombarderen en beschieten van steden te bespreken en op te volgen.

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.