Goto main content

HI bevestigt steun aan Venezolaanse migranten in Colombia

Gezondheid Noodhulp Revalidatie
Colombia

Colombia telt bijna één miljoen besmettingen met het Covid-19-virus. De gevolgen van de epidemie zijn dramatisch, niet het minst voor de Venezolaanse vluchtelingen.

Opvangcentrum voor Venezolaanse vluchtelingen in Maicao (Noord-Colombia)

Opvangcentrum voor Venezolaanse vluchtelingen in Maicao (Noord-Colombia) | © Coalición LACRMD

Een land dat zwaar getroffen werd door Covid-19 is Colombia, met 980 000 besmettingen. Van een verzorgingsstaat (sociale bijstand, pensioen, enz.) is er geen sprake. Veel mensen zijn bang dat ze honger zullen lijden of zwaar ziek worden. Bovendien hadden de opgelegde maatregelen tegen het Covid-19-virus de voorbije maanden een aanzienlijke impact op de vier miljoen Venezolaanse vluchtelingen in het land. Door het stilvallen van de informele economie verloren zij ook hun inkomsten. De zware economische crisis heeft de onzekere situatie van de Venezolaanse vluchtelingen in het land nog bemoeilijkt: jobverlies, huisvestingsproblemen, een gebrek aan voedsel, drinkbaar water en elektriciteit …

Ook de veiligheidssituatie is erg gespannen:

“Gewapende groepen hebben van de lockdown gebruik gemaakt om hun controle in bepaalde gebieden te vergroten, door de zwakke positie van de staat. Ze hebben zich opgeworpen als ‘bestrijders van de Covid-crisis’ maar intussen zaaien ze terreur, leggen ze hun gezag op, stellen ze een avondklok in en vallen ze de bevolking aan wanneer deze in het geheim toch samenkomt,”

aldus Debir Valdelamar, de adjunct-projectverantwoordelijke van HI in Colombia.


HI biedt sinds april 2019 hulp aan de Venezolaanse vluchtelingen. In het kader van de epidemie hebben we onze interventie bijgestuurd. Vandaag verlenen we financiële hulp – met de steun van DG ECHO - aan meer dan 200 Venezolaanse families die als zeer kwetsbaar werden geïdentificeerd. De meerderheid van deze mensen gebruikt de hulp (twee keer de voorbije zes maanden) om hun huur, voedsel of gezondheidszorg te betalen.

HI verdeelde ook voedsel- en hygiënekits (zeep, ontsmettingsgel, enz.) en hield sensibiliseringsacties rond Covid-19. We verspreidden bijvoorbeeld 12 video’s in Venezolaanse en Colombiaanse gebarentaal om de meest kwetsbare mensen te informeren over goede gewoontes, symptomen enzovoort. Maar HI reikt ook de hand naar de inheemse bevolking:

"In Colombia had men oorspronkelijk een nationale lockdown ingevoerd. Vandaag beslissen de lokale autoriteiten over de maatregelen, die dus kunnen verschillen van departement tot departement. Veel inheemse gemeenschappen hebben geen bewegingsvrijheid, men kan er dus niet meer werken en een inkomen vergaren. Voor hen zou voedselverdeling meer dan welkom zijn. In november zullen we voedsel- en hygiënekits verdelen onder 3 000 gezinnen,”

Debir Valdelamar 


HI blijft overigens psychologische ondersteuning en revalidatieherapie verlenen aan de slachtoffers van mijnen in de departementen Cauca, Meta, Antioquia, Caqueta en Nariño.
 

Gepubliceerd op: 28 oktober 2020

Meer over dit onderwerp

Stop wapenleveringen aan Israël
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Stop wapenleveringen aan Israël

Handicap International roept samen met de Ceasefire Now coalitie op tot een stopzetting van alle wapenleveringen aan Israël en tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza.

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar
© HI
Noodhulp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar

Nu de oorlog in Gaza zijn zevende maand ingaat, maakt Handicap International zich grote zorgen over de veiligheid van duizenden families die mogelijk gedwongen worden ontheemd van Rafah naar Khan Younis en andere gebieden in de Gazastrook. 

Crisis in Noord-Kivu: mobiele ziekenhuizen voor essentiële zorg
© HI
Gezondheid Noodhulp

Crisis in Noord-Kivu: mobiele ziekenhuizen voor essentiële zorg

Handicap International verbetert in de DR Congo de toegang tot gezondheidszorg en biedt medische en psychosociale hulp aan ontheemde families.