Goto main content

Noodhulp in 110 ontheemdenkampen van Gaza

Noodhulp
Palestijnse gebieden

Samen met haar partnerorganisaties heeft Handicap International al aan meer dan 3.500 personen hulp geboden.

Een man met pet kijkt naar een affiche

HI hangt posters op in ontheemdenkampen waarin wordt uitgelegd hoe men zich het beste kan beschermen bij bombardementen en beschietingen - Khan Younis, Gazastrook. | © HI

Sinds de escalatie van het geweld tussen Israël en Hamas zijn in Gaza al minstens 23.357 Palestijnen gedood en ongeveer 59.410 gewond geraakt door de voortdurende bombardementen van de Israëlische strijdkrachten. Het offensief van Israël volgt op een massale aanval van Hamas op 7 oktober, waarbij 1.200 Israëli's werden gedood en 240 Israëli's en buitenlanders werden gegijzeld. Handicap International, dat al aanwezig was in Gaza voor de escalatie, biedt al meer dan 100 dagen hulp.

De noodhulpacties van HI blijven gericht op opvangplaatsen van ontheemde burgers. Dankzij de inspanningen van zo'n honderd medewerkers en vrijwilligers konden we al 110 opvangplaatsen in Gaza bereiken en de humanitaire noden van 7.660 ontheemden evalueren.

Verdeling noodhulp

De organisatie verdeelde bijna haar volledige al aanwezige voorraad aan mobiliteitshulpmiddelen voor noodsituaties in het zuiden van de Gazastrook: in totaal werden 1.092 rolstoelen, krukken en andere hulpmiddelen aan gewonden en personen met een handicap geschonken. Daarnaast werden 466 EHBO-kits verdeeld aan gezinnen om zo zelf kleine verwondingen te behandelen die geen professionele medische hulp nodig hebben.

Handicap International deelde ook 137 kookpakketten, 88 pakketten voor persoonlijke hygiëne, 1.369 luiers en 84 babydekens uit aan ontheemde gezinnen die hun huizen hebben moeten verlaten, hun persoonlijke bezittingen moesten achterlaten en nu in opvangcentra verblijven. Ook op de Westelijke Jordaanoever werden 500 verzorgings- en hygiënekits verdeeld aan gezinnen die de Gazastrook hebben kunnen ontvluchten.

Samen met onze partnerorganisaties kregen zo in totaal 3.500 mensen uiterst noodzakelijke hulp.

Recreatieve activiteiten, risicovoorlichting en revalidatiezorg

Handicap International organiseerde 74 recreatieve activiteiten in de opvangcentra voor in totaal 30.877 mensen, waarvan de overgrote meerderheid kinderen. De activiteiten, die onder meer bestaan uit spelletjes spelen, liedjes zingen en tekeningen maken zijn belangrijk om de angstgevoelens van kinderen te verminderen en hen een moment van normalisering te bieden.

Daarnaast namen meer dan 12.600 kinderen en volwassenen deel aan onze risicovoorlichting- en informatiesessies om zo beter voorbereid te zijn op nieuwe bombardementen, maar ook om hen bewust te maken rond de gevaren van niet-ontplofte explosieven die blijven rondslingeren na een aanval. Er werden ook 900 brochures uitgedeeld en enkele dagen na de start van de escalatue werd een sms verstuurd naar 500.000 mensen met informatie hoe ze zichzelf het best kunnen beschermen tijdens het gewapende conflict.

Ten slotte blijft revalidatiezorg een belangrijk deel van de hulp. Het team van Handicap International gaf in totaal 3.967 functionele revalidatiesessies, waarvan 2.195 verpleegsessies, 1.242 kinesitherapiesessies en 530 ergotherapiesessies.

Interventie op lange termijn

Op dit moment onderzoekt Handicap International de mogelijkheid om haar activiteiten in Gaza uit te breiden. Binnenkort wordt er alvast een nieuwe grote levering met humanitaire goederen richting Gaza vervoerd. Daarnaast zullen de revalidatiediensten in bestaande ziekenhuizen worden ondersteund en mobiele teams worden opgezet die zowel revalidatiezorg als psychosociale ondersteuning zullen bieden in een groter gebied.

Ook het team, dat op dit moment uit zo'n 100 medewerkers bestaat, zal stap voor stap worden uitgebreid. Het staat nu al vast dat, zelfs in het geval van een einde van de escalatie, de noodhulpinterventie van lange duur zal zijn.

Gepubliceerd op: 15 januari 2024

Meer over dit onderwerp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar
© HI
Noodhulp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar

Nu de oorlog in Gaza zijn zevende maand ingaat, maakt Handicap International zich grote zorgen over de veiligheid van duizenden families die mogelijk gedwongen worden ontheemd van Rafah naar Khan Younis en andere gebieden in de Gazastrook. 

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.