Goto main content

Nepal alweer getroffen door zware aardbeving

Noodhulp
Nepal

Het team van Handicap International is in de regio aangekomen om revalidatiezorg op te starten.

Medewerker naast een stapel krukken

Twee leden van het noodhulpteam sorteren de 500 kilo ingevlogen hulpgoederen. | © HI

Op 3 november trof een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter het westen van Nepal(1). Het zijn vooral de districten Jajarkot en Rukum West, in de provincie Karnali, die het zwaar te verduren kregen. Maar liefst 157 mensen lieten het leven en 256 personen raakten gewond. Alhoewel het aantal slachtoffers nog blijft stijgen, is de zoektocht naar overlevenden officieel stilgelegd.

Naast het lichamelijk leed zijn ook meer dan 900 huizen volledig verwoest en ongeveer 3.000 woningen gedeeltelijk beschadigd. De Nepalese overheid heeft een officiële oproep gedaan voor internationale hulp. Al is die niet eenvoudig te bieden door de beschadigingen van de toegangswegen tot het getroffen gebied door aardverschuivingen.

Noodhulpinterventie

Handicap International is de enige hulporganisatie die momenteel revalidatiezorg aanbiedt in het getroffen gebied. De ngo heeft haar noodhulp opgestart en verdeelt mobiliteitshulpmiddelen zoals looprekken, krukken en verbanden. Het noodhulpteam bestaat uit drie kinesitherapeuten, één orthopedisch technoloog en één logistiek medewerker. In coördinatie met de Nepalese autoriteiten ondersteunen ze de lokale gezondheidsdiensten in de regio.

Dankzij een samenwerking met de lokale luchtvaartmaatschappij Budha Air is er al meer dan 500 kilo aan hulpmiddelen de getroffen regio ingevlogen. Het gaat dan voornamelijk over krukken en orthopedische hulpmiddelen die voor gewonde mensen in deze zeer afgelegen en ontoegankelijke regio broodnodig zijn om nog zelfstandig te kunnen bewegen.

Dit eerste team zal binnenkort worden ondersteund door een aantal andere collega's van Handicap International Nepal. Zij zullen zich richten op personen in de meest kwetsbare situaties zoals vrouwen, kinderen en mensen met een handicap. Deze mensen zijn extra zwaar getroffen, omdat velen van hen thuis waren toen de aardbeving toesloeg, terwijl hun mannen waren vertrokken om in andere regio's van het land of zelfs buurlanden te gaan werken.

Nepal, waar aardbevingen nooit ver weg zijn

Nepal is een zeer gevoelig land voor aardbevingen. De laatste zware beving vond plaats in april 2015, waarbij bijna 9.000 slachtoffers vielen. Handicap International, dat al sinds 2000 in Nepal aan de slag is, lanceerde toen een noodhulpactie om de slachtoffers te helpen.

Seismologen en andere experts waarschuwen al een hele tijd voor grotere aardbevingen en spoort de overheid, organisaties en de bevolking aan zich beter voor te bereiden op dit soort rampen. Afgelopen jaren zijn vooral de districten Sudurpaschim en Karnali vaak getroffen door kleinere aardbevingen.

De aardbeving van vorige week onderstreept de dringende nood aan maatregelen voor rampenparaatheid en risicovermindering en heeft geleid tot meer bewustzijn en actie. Handicap International heeft in Nepal een groot aantal projecten opgezet om de bevolking te ondersteunen en hen te helpen zich voor te bereiden op dit soort natuurrampen.

 

1. Volgens het Nepal Monitoring and Research Centre. 5,6 op de schaal van Richter volgens het US Geological Survey.

2. Volgens het situatieverslag van de National Disaster Risk Reduction and Management Authority (NDRRMA).

Gepubliceerd op: 7 november 2023

Meer over dit onderwerp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar
© HI
Noodhulp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar

Nu de oorlog in Gaza zijn zevende maand ingaat, maakt Handicap International zich grote zorgen over de veiligheid van duizenden families die mogelijk gedwongen worden ontheemd van Rafah naar Khan Younis en andere gebieden in de Gazastrook. 

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.