Goto main content

Gaza: een crisis bovenop een crisis

Noodhulp
Palestijnse gebieden

Sharaf Al Faqawi en Haytham Abusabet, medewerkers van Handicap International in Gaza, beschrijven de situatie ter plekke.

HI-medewerkers en vrijwilligers organiseren recreatieve activiteiten voor kinderen in een UNRWA-onderkomen in Khan Younès West, een stad in het zuiden van de Gazastrook. Oktober 2023.

HI-medewerkers en vrijwilligers organiseren recreatieve activiteiten voor kinderen in een UNRWA-onderkomen in Khan Younès West, een stad in het zuiden van de Gazastrook. Oktober 2023. | © HI

De aanvallen van Hamas en de Israëlische represailles hebben verwoestende gevolgen voor de burgers. Van de 1,4 miljoen ontheemden in de Gazastrook zijn er bijna 580.000 ondergebracht in 150 noodopvangcentra die zijn toegewezen door UNRWA (Organisatie van de Verenigde Naties voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten). Sharaf Al Faqawi en Haytham Abusabet maken deel uit van het team van Handicap International in Gaza.

In normale tijden hadden Sharaf Al Faqawi en Haytham Abusabet, respectievelijk regiomanager en technisch medewerker rond financiële ondersteuning, vrij gewone dagen: zorgen voor hun gezin, werken met de meest kwetsbare bevolkingsgroepen rond revalidatiezorg, toegang tot onderwijs of toegang tot basisdiensten, en na het werk wat vrienden ontmoeten.

Sinds 8 oktober is alles veranderd. Hun belangrijkste taak is nu om de noden van de ontheemde bevolking te evalueren en vooral om aan hun essentiële behoeften te voldoen: verdeling van noodhulppakketten en mobiliteitshulpmiddelen, zorgen voor psychosociale hulp, algemene bescherming, bewustmaking over de gevaren van niet-ontplofte explosieven, enzovoort.

Alles achterlaten

Burgers hebben geen toegang meer tot basisbehoeften zoals voedsel, drinkwater, elektriciteit en gezondheidszorg. Mensen met een handicap of chronische ziekte worden extra hard door de situatie getroffen.  

Gezinnen zijn in allerijl hun huizen ontvlucht en hebben alles achtergelaten... Personen met een handicap hebben hun hulpmiddelen moeten achterlaten. Zieken hebben hun medische behandelingen moeten opgeven. "De familie van een kind van 3 jaar met hersenverlamming moest hun huis verlaten en liet zijn medicijnen achter", vertelt Haytham Abusabet. "Het kind heeft de afgelopen dagen veel last gehad van spierkrampen omdat hij niet over de benodigde medicijnen beschikte."

Oproep tot staakt-het-vuren

 

Sharaf Al Faqawi vertelt dat mensen uitgeput zijn en dat dit eigenlijk al het geval was voordat het conflict escaleerde. Er zijn nu bijna geen middelen meer over. Volwassenen onthouden zich van voedsel of verminderen hun porties om hun kinderen te kunnen voeden. Soms eten ze zelfs een hele dag niet.

 

    "Ik weet niet of ze zich hebben aangepast aan deze situatie, of dat ze simpelweg gedwongen werden dit te doen."

Handicap International roept alle partijen in het conflict op om te stoppen met het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden. De organisatie steunt ook #CeasefireNow, een open oproep voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en Israël om deze humanitaire ramp en verder verlies van onschuldige mensenlevens te stoppen, en om ervoor te zorgen dat humanitaire hulp snel en veilig kan worden geleverd.

Gepubliceerd op: 26 oktober 2023

Meer over dit onderwerp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar
© HI
Noodhulp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar

Nu de oorlog in Gaza zijn zevende maand ingaat, maakt Handicap International zich grote zorgen over de veiligheid van duizenden families die mogelijk gedwongen worden ontheemd van Rafah naar Khan Younis en andere gebieden in de Gazastrook. 

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.