Goto main content

Acht vrachtwagens vol hulpgoederen kunnen eindelijk Gaza binnen

Noodhulp
Palestijnse gebieden

In totaal zullen 14.804 noodhulpartikelen verdeeld kunnen worden onder de ontheemde bevolking.

Vrachtwagen volgeladen met dozen hulpgoederen.

Vrachtwagen van Handicap International bij de grensovergang Rafah, op weg naar een opslagplaats van de organisatie. December 2023. | © HI

Maar liefst 25 dagen moesten ze aan de grens wachten, de vrachtwagens van Handicap International. Pas na zeer lange onderhandelingen werd groen licht gegeven en konden ze vorige week eindelijk de Gazastrook binnenrijden. Een klein sprankeltje hoop voor enkele honderden personen, maar lang niet voldoende voor een bevolking waarvan 85% ontheemd is.

Dankzij deze levering zullen 380 rolstoelen, 52 mobiele toiletstoelen en 250 krukken verdeeld kunnen worden onder gewonde personen of personen met een handicap. Daarnaast werden ook 12.842 medische hulpkits, met onder meer verbanden, compressen en EHBO-koffers, Gaza binnengebracht om gewonden te verzorgen. Tenslotte worden ook 880 pakketten met hygiënische producten (waarvan 450 specifiek voor vrouwen) en 150 plashulpmiddelen verdeeld onder ontheemde families die momenteel in noodopvangplaatsen verblijven.

Handicap International is al aanwezig in Gaza sinds 1996. Na de start van de escalatie kon het dan ook beroep doen op de hulpgoederen die in haar drie noodmagazijnen lagen opgeslagen. Zo goed als alle hulpmiddelen en noodgoederen die al aanwezig waren in Gaza zijn ondertussen verdeeld, waarmee ongeveer 3.500 mensen werden geholpen. Voor bijkomende hulpgoederen moeten nieuwe transporten vanuit het buitenland plaatsvinden.

Staakt-het-vuren enige mogelijke oplossing

Ondanks de levering van nieuwe hulpgoederen blijft de aanwezige noodhulp ruim onvoldoende om alle slachtoffers van deze crisis voldoende bescherming te bieden. Handicap International is dan ook zeer bezorgd over het gebrek aan een veilige humanitaire toegang en het beperkte aantal vrachtwagens dat dagelijks de Gazastrook kan binnenrijden. Hulp moet niet alleen veilig, snel en zonder enige vorm van hinder mogelijk zijn, nieuwe leveringen moeten via alle bestaande grensovergangen mogelijk worden gemaakt.

Handicap International blijft de partijen in dit conflict oproepen tot een staakt-het-vuren zodat bijkomende slachtoffers vermeden worden en humanitaire hulp snel en in alle veiligheid de juiste mensen kan bereiken.

 

Handicap International in Palestina

HI startte zijn eerste project in Palestina in 1996. Al 27 jaar komen onze teams tegemoet aan de noden van de Palestijnse gemeenschap - zowel op de Westelijke Jordaanoever als in Gaza. HI Palestina heeft projecten op het gebied van rampenparaatheid en risicovermindering, fysieke en functionele revalidatie, economische inclusie en inclusief onderwijs.

Gepubliceerd op: 2 januari 2024

Meer over dit onderwerp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar
© HI
Noodhulp

Er is geen veilige plek in Gaza: Khan Younis is onbewoonbaar

Nu de oorlog in Gaza zijn zevende maand ingaat, maakt Handicap International zich grote zorgen over de veiligheid van duizenden families die mogelijk gedwongen worden ontheemd van Rafah naar Khan Younis en andere gebieden in de Gazastrook. 

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.