Goto main content

Nepal

Handicap International (HI) levert veel inspanningen om onderwijs in Nepal toegankelijk te maken voor alle kinderen, ook kinderen met een handicap. Onze organisatie draagt bovendien bij aan de verbetering van de levensomstandigheden van mensen met een handicap en aan een betere integratie in hun gemeenschap.

Nepal - HI-projecten

Abishek, 12 jaar, leert dankzij een nieuwe applicatie Nepalese gebarentaal. | © Sadiksha Malla / HI

Lopende acties

Handicap International is sinds 2000 actief in Nepal. Het land ligt aan de voet van het Himalayagebergte en wordt geregeld getroffen door aardbevingen, vooral in de Kathmanduvallei, waar zo’n 1,5 miljoen mensen wonen. Om de impact van de natuurrampen te beperken en de bewoners erop voor te bereiden, werkt Handicap International nauw samen met de gemeenschappen en lokale autoriteiten, om nood- en evacuatieplannen uit te werken, de waarschuwingssystemen te verbeteren en de gewonden te verzorgen. Bij elk van deze acties wordt rekening gehouden met de specifieke behoeften van personen met een handicap.

HI leidt leraren op en bevordert de toegang tot onderwijs voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften, zoals autisme, in het bijzonder kinderen met een handicap in verschillende districten, via het project "Reading for All". HI verleent ook steun aan jonge meisjes en tienermeisjes met een handicap uit de meest achtergestelde gemeenschappen door hun toegang tot onderwijs te bevorderen. Daarnaast steunt onze organisatie vijf revalidatiecentra in Nepal, waardoor duizenden mensen in het land kinesitherapie en orthopedische behandelingen kunnen krijgen. We werken ook aan de verbetering van de revalidatiediensten in gebieden die door de aardbeving zijn getroffen.

Dankzij onze ervaring met het behandelen van slachtoffers van aardbevingen kon de organisatie onmiddellijk in actie komen om mensen te helpen die getroffen waren door de aardbeving die Nepal op 25 april 2015 trof. Hierbij kwamen meer dan 8.000 mensen om en raakten 22.000 personen gewond.

Via ons programma voor fysieke revalidatieactiviteiten steunt HI de oprichting van een duurzaam, geïntegreerd, publiek-privaat revalidatiesysteem om de mobiliteit en functionele onafhankelijkheid van slachtoffers van conflicten en vrouwen, mannen, meisjes en jongens die revalidatie nodig hebben, te verbeteren.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Nepal

Meer dan 40% van de Nepalese bevolking leeft onder de armoedegrens en drie vierde van de inwoners leeft van de landbouw.

Het conflict van 1996 tot 2006 tussen de autoriteiten en maoïstische rebellen – die vandaag betrokken worden bij het democratische proces – stond de economische ontwikkeling van het land lange tijd in de weg. Het leidde tot 12.000 doden en honderdduizenden ontheemden. Het conflict maakte ook heel wat oorlogsinvaliden.

Vandaag is er een democratiseringsproces aan de gang in het land, en is de situatie vrij stabiel.

Handicaps worden in Nepal hoofdzakelijk als een sociaal probleem beschouwd. De problematiek wordt zelden benaderd vanuit het standpunt van de volksgezondheid. In het onderwijs, de gezondheidszorg en de economische ontwikkeling wordt er amper rekening mee gehouden. Naar schatting gaat 78% van de kinderen met een handicap niet naar school (Barriga, 2011) en slechts 1% van alle personen met een beperking in Nepal heeft werk.

Nepal is zwaar getroffen door COVID-19, hoewel de situatie de laatste tijd is verbeterd. 

Team van Handicap International in Nepal: 85

Aanwezig in Nepal: sinds 2000

Lees ook

Nepal alweer getroffen door zware aardbeving
© HI
Noodhulp

Nepal alweer getroffen door zware aardbeving

Het team van Handicap International is in de regio aangekomen om revalidatiezorg op te starten.

Dankzij kinesitherapie wordt Priti's levenskwaliteit beter Revalidatie

Dankzij kinesitherapie wordt Priti's levenskwaliteit beter

Priti is 6 jaar oud en woont in Biratnagar, een stad in het zuidoosten van Nepal. Door complicaties bij de bevalling kreeg ze bij haar geboorte te maken met een hersenverlamming. Ze krijgt nu twee jaar hulp van Handicap International waardoor ze heel wat vooruitgang boekt. Priti en haar familie vertellen ons meer over hun leven, hun weg die ze afleggen en hun hoop voor de toekomst.

Revalidatiezorg na een aardbeving: “Vroege mobilisatie is essentieel”
© HI
Noodhulp Revalidatie

Revalidatiezorg na een aardbeving: “Vroege mobilisatie is essentieel”

Haar persoonlijke ervaring met een natuurramp berust op een toeval, want ze was net in China toen in mei 2008 een hevige aardbeving de provincie Sichuan opschrikte. Maar Graziella Lippolis heeft als Rehabilitation Manager bij Handicap International België wel het één en ander te vertellen over de consequenties van aardbevingen.