Goto main content

Guinee-Bissau

Guinee-Bissau maakt deel uit van het regionale programma ‘Africa West Cape’. Handicap International (HI) voerde hier tot maart 2022 projecten voor inclusief onderwijs uit om ervoor te zorgen dat kinderen met een handicap toegang hebben tot onderwijs. De organisatie blijft aanwezig in het land om nieuwe projecten en strategische partnerschappen te ontwikkelen.

Een groep kinderen volgt les op een school in Guinee-Bissau

Een groep kinderen volgt les op een school in Guinee-Bissau | © M.Moreiras / HI

Lopende acties

HI was voor het eerst actief in Guinee-Bissau van 2000 tot 2006. Haar acties waren gericht op functionele revalidatie, met de oprichting van een orthopedisch centrum, de economische integratie van personen met een handicap en de strijd tegen mijnen en explosieve oorlogsresten. In 2015 hervatte HI haar activiteiten in Guinee-Bissau en werkt in de ondersteuning van het maatschappelijk middenveld, inclusief onderwijs, hiv en handicaps.

Tussen 2020 en 2022 werkte HI op nationaal niveau aan de toegang tot onderwijs voor kinderen met een handicap, door de oprichting van een directoraat-generaal voor inclusief onderwijs te ondersteunen. HI werkte ook aan de verbetering van de toegankelijkheid van schoolkantines en voerde bewustmakingsactiviteiten uit over vraagstukken rond handicaps. Het programma werkte in de regio's Bissau, Cacheu, Oio, Bafatá en Biombo.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Guinee-Bissau

Guinee-Bissau is één van de armste landen ter wereld. Het wordt gekenmerkt door chronische instabiliteit en staat voor vele uitdagingen.

Guinee-Bissau is een West-Afrikaans land aan de kust van de Atlantische Oceaan, dat in het noorden grenst aan Senegal en in het oosten en zuiden aan de Republiek Guinee. Guinee-Bissau heeft een oppervlakte van 36.120 km², waarvan 28.000 km² land en 8.120 km² zee. De belangrijkste steden zijn Bissau (de hoofdstad), Cacheu, Bafata en Gabu.

De politieke instabiliteit heeft ernstige gevolgen gehad voor de economie van Guinee-Bissau. De groei van het land wordt aangedreven door de voedselproducerende landbouwsector en de productie van cashewnoten, die de hoeksteen van de economie blijft. Deze economische concentratie heeft directe gevolgen gehad voor de armste leden van de bevolking wat betreft insluiting en voedselzekerheid.

Vanwege de conflicten uit het verleden zijn er in Guinee-Bissau veel wapens in omloop en bezit elke familie ten minste één vuurwapen. Initiatieven om het aantal in omloop zijnde wapens te verminderen hebben tot dusver weinig succes gehad.

Guinee-Bissau is gevoelig voor natuurrampen. Overstromingen op laaggelegen land dreigen de hoeveelheid land die beschikbaar is voor het verbouwen van rijst en groenten te verminderen, terwijl de stijgende zeespiegel en het ontbreken van dijken tegen zout een bedreiging vormen voor de mangrovegewassen van het land. Ook de opbrengst van cashewnoten, de belangrijkste bron van inkomsten van het land, kan worden getroffen door de vermindering van landbouwgrond als gevolg van de klimaatverandering.

Team van Handicap International in Guinee-Bissau: 3

Aanvang van het programma in Guinee-Bissau: 2000

 

Lees ook

Meer kinderen met een beperking op de (gewone) schoolbanken in West-Afrika Integratie

Meer kinderen met een beperking op de (gewone) schoolbanken in West-Afrika

Handicap International helpt 170.000 kinderen met een handicap in negen landen in West-Afrika met een project rond inclusief onderwijs. “We schatten dat één op vier kinderen met een handicap niet naar school gaat. We streven naar een duurzame verandering in de onderwijscultuur ten opzichte van deze kinderen”, legt projectverantwoordelijke Sandra Boisseau uit.